Rusko napriek sporom chce mať s USA konštruktívne vzťahy

23.01.2013 Celý región

Moskva (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes na tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že Rusko naďalej mieni reagovať na nepriateľské kroky Ameriky. Rusko podľa jeho slov považuje americký zákon o sankciách voči ruským porušovateľom ľudských práv, známy ako Magnitského zákon, za odiózny.
Dodal však, že "Rusko je naďalej zainteresované na konštruktívnom dialógu s USA a na rozvoji stabilnej, vzájomne výhodnej spolupráce, najmä v oblasti investícií, obchodu a hospodárskych vzťahoch, ako aj na rozvoji kontaktov medzi ľuďmi". Lavrov vyjadril nádej, že obe krajiny urobia ďalší pokrok smerom k bezvízovému režimu, uviedol TASR.
Podľa neho vzťahy medzi Ruskom a Amerikou sú dôležité pre zachovanie globálnej stability. Za jeden z hlavných problémov však minister označil americký systém protiraketovej obrany. Zdôraznil však, že Rusko je tak ako aj minulosti pripravené viesť o tom dialóg a záleží mu na budovaní konštruktívnych vzťahov. Preto bude vo februári rokovať s viceprezidentom USA Joeom Bidenom, s ktorým sa stretne na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.
Na tlačovej konferencii sa Lavrov venoval aj zahraničnej politike a nevyhol sa ani téme Sýrie. Upozornil, že úporná snaha tamojšej opozície o zvrhnutie režimu Bašára Asada silou "nepovedie k ničomu dobrému". Zopakoval, že tento trend protirečí dohodám zo Ženevy, podľa ktorých treba zachovať existujúce inštitúty moci a neopakovať chyby iných štátov.
Šéf ruskej diplomacie pripomenul, že Rusko je stále za riešenie konfliktu prostredníctvom rokovaní - na rozdiel od Západu, ktorý podporuje sýrsku opozíciu a mierové rokovania majú jeho podporu len "naoko".
Podľa jeho slov konflikt v Sýrii sa nebude dať vyriešiť, pokiaľ opozícia bude trvať na Asadovom odchode ako podmienky pre začatie rokovaní, napísala agentúra Reuters. Lavrov vyslovil obavy, že tento postoj opozície Sýrii neprinesie nič dobré, "vojenské akcie budú pokračovať, ľudia budú zomierať".
Prioritou Ruska podľa neho nie je dosiahnutie "nejakého geopolitického cieľa, ale stabilizácia situácie v Sýrii a čo najrýchlejšie zastavenie krviprelievania". "Iní zahraniční hráči (v sýrskom konflikte) majú zjavne iné ciele," poznamenal s tým, že v osobných rozhovoroch títo Lavrovom nemenovaní politici vyjadrujú plné pochopenie pre postoj Ruska a jeho snahu zabrániť rozpadu Sýrie, ale na verejnosti "hovoria inak".
Upresnil, že situácia v Sýrii si zatiaľ nevyžaduje zavretie ruského veľvyslanectva a konzulátu v Damasku a evakuáciu personálu. Oba úrady pracujú podľa jeho slov v obvyklom režime a sú v kontakte s vládou i opozíciou, napísala agentúra RIA Novosti. Dodal, že plány na evakuáciu ruských diplomatov sú pripravené, ale zatiaľ k ich realizácii nedošlo.
Ako dnes informovali tlačové agentúry, Sýriu v noci nadnes opustilo prvých 77 ruských občanov. Prvú evakuovanú skupinu - väčšinou ženy s deťmi vydaté za Sýrčanov - previezli autobusmi do Bejrútu v Libanone, odkiaľ dvoma lietadlami odleteli do Moskvy.
Minister Lavrov na tlačovej konferencii informoval aj o tom, že jeho rezort pripravuje zmeny v koncepcii zahraničnej politiky krajiny, pričom poprel tvrdenia médií, že ide o úplne novú doktrínu.
Lavrov zároveň vyjadril presvedčenie, že šesť svetových veľmocí sa stretne v ďalšom kole jadrových rokovaní s Iránom, ako však dodal, o mieste ich konania ešte nebolo rozhodnuté.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región